Kuchnia

przepisy

budyniowa składanka

*foremka 25x34 cm
Składniki:
na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie żółtej galaretki
kostka masła
na krem śmietanowy:
600 ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
dodatkowo:
2 duże paczki kakaowych herbatników
1/2 szklanki mleka
łyżka gorzkiego kakao

Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Budyń rozpuścić z cukrem w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i zmiksować ze śmietanką. Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć herbatnikami namoczonymi w mleku. Na nich rozłożyć 1/3 bitej śmietany i kolejną warstwę herbatników. Przekładać warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać gorzkim kakao.

Składanie ciasta: połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej- herbatniki-bita śmietana-herbatniki-reszta budyniu-herbatniki-bita śmietana-biszkopt-bita śmietana-kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation