Kuchnia

kuchnia

Pancakes – naleśniki amerykańskie | Domi w kuchni

Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


170g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
250 ml mleka
łyżeczka cukru (najlepiej domowego z wanilią)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli




Jajko roztrzepać w miseczce, wymieszać z mlekiem i olejem.

W drugiej misce wymieszać mąkę z sola, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wlać mleko z jajkiem i dobrze zmiksować, odstawić na 30 minut.

Rozgrzać małą patelnię, bez tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wylewać małą porcję ciasta [około 5 cm śr],ciasto i tak się rozlewa powiększając powierzchnię, i smażyć na rumiano, po obu stronach.

Każdego pancakesa przekładać masełkiem. Na koniec polać całość syropem klonowym i… zajadać! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation