Kuchnia

Serniki

Sernik z zieloną herbatą
na spodzie z białą czekoladą
Spód:
• 150 g białej czekolady
• 120 g masła, miękkiego
• 5 łyżek cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 jajka
• 3/4 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 3 łyżeczki zielonej herbaty w proszku - pudrze, zwanej Matcha * (lub więcej, do smaku)
• 2 łyżki gorącej wody
• 1/2 kg śmietankowego sera twarogowego, zmielonego na serniki, o gładkiej konsystencji
• 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego, niegotowanego
• 2 jajka

Forma kwadratowa o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożona folią spożywczą.

Przygotowanie:
Spód:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni. Masło roztopić razem z białą czekoladą. Masę trochę przestudzić, następnie zmiksować z cukrem, jajkami, wanilią oraz przesianą mąką z proszkiem do pieczenia - miksować tylko przez chwilkę, do połączenia się składników w jednolitą masę.
Odłożyć około 5 łyżek masy a resztę wylać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż ciasto urośnie, zrumieni się, a patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy. W międzyczasie przygotować masę serową. Piekarnika nie wyłączać.
Masa serowa:
Proszek z zielonej herbaty wymieszać z gorącą wodą na gładką masę. Do misy miksera włożyć ser i miksować przez około 3 minuty, aż będzie miał gładką konsystencję. Dodawać po 1 łyżce mleko skondensowane, cały czas miksując. Na koniec zmiksować z masą z zielonej herbaty.
Kolejno dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym jajku. Masę serową wylać na upieczony spód, równomiernie rozłożyć łyżką odłożoną masę z białej czekolady, wykałaczką rozprowadzić ją tworząc fale. Przykryć luźno folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 30 minut, następnie zdjąć folię i piec przez kolejne 15 minut (dodatkowy czas pozwoli na dopieczenie masy z białej czekolady na wierzchu masy serowej). Studzić początkowo w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić.
Sernik wyjąć z formy, pociągając za brzegi folii. Wstawić do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc. Sernik najlepszy jest po 1 - 2 dniach od upieczenia.
Sernik można podać na 2 - 3 łyżkach pozostałego mleka z puszki, rozsmarowanych na talerzykach. Sernik można też posypać odrobiną proszku z zielonej herbaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation