Kuchnia

Serniki

Sernik dyniowo - pomaranczowy

forma 26 cm
4 całe jajka
2 żółtka
1 szklanka pure dyniowego
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
1/4 szklanki soku z pomarańczy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku z gorzkiej pomarańczy

na spód
100 g ciastek digestiwe
2 łyżki kakao
100 g masła

ponadto
po 50 g startej czekolady mlecznej i białej


Ciastka pokruszyć dodać kakao i dodać rozpuszczony tłuszcz, całość wymieszać i wyłożyć na dno blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - lekko docisnąć palcami i odstaw.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszek następnie dodać pure dyniowe, ser oraz sok z pomarańczy - połączyć składniki. W drugiej misce ubić jajka i dodać do masy serowej - zmiksować na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem gorzkiej pomarańczy. Masę wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 60 minut z termoobiegiem.

Wystudzić w uchylonym piekarniku, przed podaniem posypać startą czekoladą.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation