Kuchnia

Babeczki

Czekoladowe babeczki z krówkami i polewą toffi

Składnik

1 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
125g miękkiego masła
2/3szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g posiekanej drobno czekolady lub drobinek czekoladowych
100g posiekanych drobno krówek
wierzch:

kilka łyżek masy toffi z puszki
1-2 łyżki mleka
ok. 5 krówek

Wykonanie:

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę wraz cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawać kolejno jajka miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać na przemian trochę mleka i trochę składników suchych cały czas miksując, kończąc na składnikach suchych. Wmieszać krówki i czekoladę.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami (łatwo odchodzą od gotowych babeczek). Każdą wypełnić ciastem do wysokości 2/3 papilotki. W każdą babeczkę powtykać kilka czereśni (u mnie po 5-6 połówek). Piec w temperaturze 180oC przez 20-23 minuty. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są już dopieczone.

Masę toffi podgrzać z mlekiem. Polać wierzch wystudzonych babeczek. Udekorować posiekanymi krówkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation