Kuchnia

ciasta

Cynamonowe bułeczki kanelbullar – składniki:

/na 12 sztuk – wg przepisu z BBC Food Recipies/

Na ciasto:

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
50 g brązowego cukru
15 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży instant)
75 g miękkiego masła
200 ml mleka
2 jajka
Składniki na wypełnienie:
100 g brązowego cukru
65 g masła (roztopionego)
1,5 łyżki cynamonu
garść orzechów (użyłam pekan, ale równie dobre będą orzechy włoskie)
otarta skórka z 1 pomarańczy
W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami.
Dłońmi dzielimy bardzo miękkie masło na mniejsze kawałki. Mieszamy.
Dodajemy 1 jajko i mleko podgrzane do temperatury ok. 38 stopni C.
Wyrabiamy ciasto w misce, a potem na blacie / stolnicy. Odkładamy na 1,5 h do nasmarowanej olejem miski. Przykrywamy ręcznikiem.
W między czasie przygotowujemy masę cynamonową.
W garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy cynamon, skórkę z pomarańczy, posiekane bardzo drobno orzechy i cukier.
Mieszamy na gładką masę.Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt (ok. 30 na 40 cm) na stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej podkładce.


Wykładamy masę cynamonową i równomiernie rozprowadzamy po całym cieście.
Zwijamy ciasto w rulon.
Tniemy na 12 kawałków, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy ciasto na 30 minut, by trochę wyrosło.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (bez termoobiegu) przez 10 minut, a następnie przez 20-30 minut w temperaturze 160 stopni C (180 stopni C bez termoobiegu).
cynamonowe bułeczki
Po wyjęciu z pieca bułeczki można polukrować. Do swojej porcji zrobiłam lukier z 2 łyżek cukru pudru i odrobiny wody.
cynamonowe bułeczki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation