Kuchnia

ŻAREŁKO

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą | Kwestia Smaku CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
"Pleśniak" ze śliwkami.

POPULARNE CIASTA ŚLIWKI CIASTA KRUCHE CIASTA Z OWOCAMI
Popularne ciasto Pleśniak w wersji ze śliwkami. Najprostsze i błyskawiczne do zrobienia! Kruchy spód przykryty warstwą owoców, bezą i kruszonką ze startego ciasta.
SKŁADNIKI

CIASTO
2 szklanki mąki pszennej
60 g (6 łyżek) cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła*
4 żółtka
 

OWOCE
ok. 350 g śliwek
 
węgierek
BEZA
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem. Zagnieść ciasto kruche (na stolnicy siekając składniki lub mikserem - mieszadłem, ewentualnie ręką rozdrabiając składniki na małe okruszki ciasta), na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto.
Uformować z niego kulę w razie potrzeby podsypując mąką, włożyć do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 21 cm x 28 cm lub tortownicę 27 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
BEZA I PIECZENIE
Połowę ciasta rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć na spód przygotowanej formy, brakujące miejsca można wylepić palcami, spód podziurkować widelcem.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki, ułożyć je rozcięciem ku górze na spodzie ciasta.
Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodawać w odstępach czasowych po łyżce cukier. Gdy cukier się skończy ubijać pianę jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty aż cały cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na śliwkach rozsmarować bezę i posypać odłożonym ciastem startym na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation