Kuchnia

ŻAREŁKO

Tort Mascarpone


Składniki na biszkopt:
· 6 jaj
· szklanka cukru
· szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do powstanie sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy( standardowy wymiar) i pieczemy 35-40 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy i kroimy na 3 równej wielkości blaty.

Składniki na kremy:
baza:
· 3 jaja
· ¾ szklanki cukru
· cukier waniliowy małe opakowanie
· 300 g masła
Jaja sparzamy gorącą wodą. Przekładamy do metalowej miski, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy mikserem nad parą (miskę stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą), aż masa zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu.

Studzimy,

miksujemy z masłem
kawowy:
· ½ kremu
· 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody
Do ½ kremu dodajemy po łyżce ostudzonej kawy.

Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

czekoladowy:
· ½ kremu
· 3 łyżki czekolady w proszku do picia rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody
Do ½ kremu dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady.

Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

Warstwa mascarpone:
· ¾ szklanki kremówki
· 250 g serka mascarpone
· 4 łyżeczki żelatyny( z czubem)
· 100 g białej czekolady
Kremówkę podgrzewamy, dodajemy białą czekoladę i rozpuszczamy ją, unikając zagotowania. Schładzamy w lodówce 5-6 godzin. Ubijamy na „półsztywno”. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody i lekko schładzamy. Letnią powoli dodajemy cienkim strumieniem do masy( uwaga: masa szybko tężeje)
Dodatkowo:
· sok z połowy cytryny+ 1/3 szklanki wody
· pokruszone herbatniki kakaowe
· okruszki z okrojonych blatów biszkoptowych
· wiórki czekoladowe
· kilkanaście rodzynek( opcjonalnie- do dekoracji)
WYKONANIE:
blat biszkoptowy

krem kawowy

blat biszkoptowy+poncz cytrynowy+ masa mascarpone( wykładamy, wyrównujemy i szybko dociskamy kolejnym blatem-masa szybko tężeje)

blat biszkoptowy

krem czekoladowy

dekoracja:boki

dekoracja:wierzch


Tort przed podaniem schładzamy ok. 3 godziny w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation