Kuchnia

Salatki

Sałatka z wędzonym kurczakiem

2 wędzone podudzia z kurczaka 250 g makaronu kolanka lub 100 g ryżu pół słoika ogórków konserwowych pół słoika papryki konserwowej mała puszka kukurydzy 1 średni por pęczek koperku sól, pieprz majonez musztarda Dijon

sposób przygotowania

Zaczynamy od ugotowania ryżu lub makaronu al dente. Następnie makaron przelewamy zimną wodą lub ryż odstawiamy do wystygnięcia. Podudzia dokładnie obieramy z mięsa, skórkę proponuję nie używać do dania. Następnie kroimy je w niewielką kostkę. Por przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Potem kroimy w plasterki z formie półksiężyca. Przekładamy do miski i zasypujemy sporą szczyptą soli, aby zmiękł. Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę o bokach 1 cm. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki: paprykę, ogórki, kurczaka, ryż/makaron, odsączoną kukurydzę, por oraz posiekany drobno koperek. Majonez i musztardę dodajemy w zależności od upodobań. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę z wędzonym kurczakiem odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. do przegryzienia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation