Kuchnia

zapiekanki

Fińskie ziemniaki zapiekane z cebulą i śmietanką

1,3 kg ziemniaków
3 cebule pokrojone w kostkę
750 ml słodkiej płynnej śmietanki (12 lub 18%)
sól i pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy

Nagrzać piekarnik do 190ºC. Ziemniaki obrać i pokroić jak na frytki. Wymieszać je z cebulą, solą i pieprzem. Ułożyć wszystko w wysmarowanym masłem (dość wysokim, bo zapiekanka trochę kipi w czasie pieczenia, czego ślady widać na moim zdjęciu) naczyniu do zapiekania. Zalać smietanką (ma dobrze przykrywać ziemniaki). Przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika na 1 i 1/2 godz. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez 30 min, aż ziemniaki i cebula bądą miękkie i wchłoną większość śmietanki. W naczyniu ma jednak pozostać trochę gęstego śmietankowego sosu.

Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/01/fiskie-smakolyki-ziemniaczane.html#ixzz2WeK3qj6o
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation