Kuchnia

zapiekanki

Wiejska zapiekanka - gulasz z serowymi ziemniakami - Moje Bistro - Blog Kulinarny

Porcji: 4

Składniki

Gulasz:

400 g rostbefu (możesz też wybrać wieprzowinę lub inną część wołowiny)
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki czerwonego wina
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przyprawy: papryka słodka (1 łyżeczka), papryka ostra (1 łyżeczka), cynamon (1/2 łyżeczki), czosnek (1 i 1/2 łyżeczki), gorzkie kakao (1/2 łyżeczki), cukier (1 łyżeczka), sól, pieprz
oliwa

Puree:

6 sporych ziemniaków
1 łyżka masła
20 g parmezanu
50 g tartego sera gouda + więcej do posypania
1/4 szklanki mleka
sól, pieprz

Przygotowanie

Gulasz:

Przygotuj duży rondel. Mięso posiekaj w kostkę, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie rumiane, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż jeszcze 2-3 minuty. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Dodaj posiekane w kosteczkę papryki i zalej wszystko gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw na 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj wino i wszystkie przyprawy, duś jeszcze 15 minut, aż gulasz się zredukuje, a mięso będzie miękkie. Możesz zagęścić sos małą ilością mąki ziemniaczanej, wymieszanej z zimną wodą.

Puree:

W czasie przygotowywania gulaszu ugotuj ziemniaki, odcedź, a następnie utłucz z dodatkiem masła i mleka. Wymieszaj ze startymi serami i dopraw solą oraz pieprzem.

Całość:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj jedno duże lub 4 mniejsze naczynia żaroodporne, posmaruj je oliwą. Wyłóż gulasz, a na wierzch puree ziemniaczane, wstaw do piekarnika na 20 – 25 minut, po tym czasie posyp startym serem i wstaw jeszcze na 5 minut. Podawaj od razu, możesz posypać świeżym tymiankiem.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation