Kuchnia

kuchnia

Sandra bakes a party! :: Tapas z pomidorem, fetą i bazylią

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
25g Parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
kilka orzechów włoskich
100 g fety
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
12 małych pomidorków koktajlowych
kilka listków pietruszki, do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - zagłosuj na moje zdjęcie!

1. Rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego kółka o średnicy 5cm.
2. Wyłóż krążka na blaszkę do pieczenia, ówcześnie wyściełaną papierem do pieczenia. Delikatnie po nakłuwaj środki widelcem.
3. Włóż blaszkę do lodówki na 20minut.
4. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz kółka 15-20minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.
5. Wyjmij krążki z piekarnika i przełóż je na kratkę, aby mogły ostygnąć.

6. W międzyczasie włóż liście bazylii i orzechy do blendera/malaksera i delikatnie posiekaj.
7. Następnie dodaj fetę, rozgnieciony czosnek, oliwę i wszystko zamieszaj na dość jednolitą masę.
8. Rozłóż 1 łyżę masy na każdy krążek.
9. Połóż przepołowionego pomidorka koktajlowego na górę i udekoruj listkiem pietruszki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation