Kuchnia

Przepisy

CIASTO Z JABLKAMI I BUDY

blaszka 24x30cm:

250 g masła roślinnego
450g mąki
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

nadzienie:
1,5 kg jabłek (ja użyłam kwaśnych)
750ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

cukier puder do posypania
troszkę bułki tartej
Składniki na ciasto zagnieść,
podzielić na dwie części.
Pierwszą włożyć do lodówki,
drugą do zamrażalnika.
Pozostawić je tam na 2 godziny.
Blaszkę wyłożyć papierem lub
wysmarować masłem.
Z lodówki wyjąć ciasto.
Rozwałkować i przełożyć do blaszki.
Ponakłuwać widelcem, posypać bułka tartą
i ułożyć pokrojone na ósemki jabłka.
Budynie ugotować na 750ml mleka
dodając 4 łyżki cukru.
Jeszce gorącym budyniem zalać jabłka.
Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalnika
i zetrzeć na budyń.
Piec w nagrzanym do 190-200 stopni
piekarniku przez około 45 minut.
Gdy ostygnie posypać pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation