Kuchnia

zdrowe jedzenie, diety

Komosa ryżowa z jabłkiem | Quinoa z jabłkiem | Facet i Kuchnia



200 g quinoa (komosy ryżowej)
2 jabłka
sporo gałki muszkatołowej
sporo ziela angielskiego
łyżeczka suszonego tymianku
pieprz
sól
garść listków mięty
trochę dobrego sera (tu: koryciński z kminkiem)
oliwa extra vergine
olej do smażenia

To bardzo prosty przepis, na który składają się trzy główne składniki, zioła oraz przyprawy. Tych ostatnich nie żałuj, użyj naprawdę sporo gałki, ziela angielskiego i pieprzu. Nie zapomnij również o soli – używam jej rzadko, ale w tym przypadku dobrze podkreśla smak całości.

Użyłem mieszanki kolorowych komos (białej, czarnej i czerwonej), ale możesz użyć dowolnej komosy, albo wymieszać różne rodzaje samodzielnie. Ser jest tu tylko dopełnieniem, dlatego jeśli wolisz, możesz z niego zrezygnować.

Jeśli chcesz, by danie było wegańskie, zamiast sera użyj np. orzechów, żurawiny albo suszonych śliwek.

PRZEPIS:

1. Przepłucz komosę pod bieżącą wodą i ugotuj ją (w proporcji jedna część komosy na dwie części wody) – czas gotowania to ok. 12-15 minut.

2. Zetrzyj jabłka (ze skórką) na tarce.

3. Rozgrzej w głębokiej patelni trochę oliwy i wrzuć utarte jabłka wraz z całym sokiem, jaki wydzielił się podczas ucierania. Smaż przez chwilę, aż jabłko idealnie zmięknie.

4. Przełóż na patelnię ugotowaną wcześniej komosę i wymieszaj, w razie potrzeby wlej niewielką ilość wody.

5. Dodaj przyprawy – sól, sporo pieprzu, gałkę, ziele angielskie i tymianek. Wymieszaj i podduś całość przez chwilę. Na koniec wlej chlust oliwy i dodaj porwaną na małe kawałki lub posiekaną miętę.

6. Porcje komosy udekoruj niewielką ilością sera i świeżo startą gałką muszkatołową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation