Kuchnia

desery

Ciepły brownie pudding z sosem czekoladowym
/przepis z Delicious/

Ilość: 4 filiżanki

120 g czekolady 70% (używam Lindt)
125 g masła
4 jajka
220 g cukru pudru
20 ml likieru Amaretto
75 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
bita śmietana (lub gęsta kwaśna śmietana) do serwowania

Sos czekoladowy:
125 g czekolady 70%
185 g śmietany

Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
4 żaroodporne filiżanki o pojemności 100 ml wysmarować masłem.

120 g czekolady połamać na małe kawałeczki, masło drobno pokroić. W garnku zagotować wodę. Czekoladę i masło włożyć do miski, następnie miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, która nie powinna dotykać miski. Mieszać czekoladę i masło, aż sie rozpuszczą. Lekko przestudzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem, dodawać powoli czekoladę z masłem i amaretto.
Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Masę wlać do filiżanek i wstawić do peikarnika na 25 minut. (Ważne - proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia w środku, pod wasrtwą ciasta. Niektóre piekarniki pieką szybciej i pudding można wyjąć już po 15 minutach).

Sos:
Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej (tak, jak zrobiliśmy to z czekoladą i masłem).

Pudding podawać z bitą smietaną, polany ciepłym sosem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation