Kuchnia

desery

Frużelina wiśniowa do słoików - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Frużelina wiśniowa do słoików

Drukuj
Autor: Wypieki Beaty
Składniki

1 kg wydrylowanych wiśni (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu)
2 szklanki cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku)
około 50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki

Wykonanie

Wiśnie podgotuj razem z cukrem - w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku - ja gotowałam około godzinę.
Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj - powinien powstać ci kisiel.
Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).

Notatki
Słoiki przed nałożeniem frużeliny należy wyparzyć wrzątkiem - zalewa się je do pełna wrzątkiem i pozostawia tak na około 15 minut (podobnie przykrywki), albo można je wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation