Kuchnia

pyszna rybka

Ryba w porach i pieczarkach na białym winie
To niezwykle proste danie oszałamia swoim smakiem. Byłam mocno zaskoczona, jaki doznania daje kombinacja porów z pieczarkami ale także nie bez znaczenia jest tutaj dodatek wina i śmietany. Wino wyparowuje ale pozostawia swoisty smak a śmietana po chwili gęstnieje i sprawia, że cały sos jest delikatnie kremowy. Nie należy żałować pieprzu, najlepiej świeżo mielonego bo warzywa powinny być dość wyraziste w smaku. Wyboru ryby dokonajcie samodzielnie, według własnego gustu. Ja zazwyczaj używam dorsza, jednak tym razem usmażyłam mirunę.



Inspiracja : Siostra Maria (tylko pomysł na pieczarki i pory, reszta to moja inwencja)

Składniki:

3 filety ulubionej ryby
2 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia ryby
1 duży por
30 dag pieczarek
szklanka białego, wytrawnego wina
pół szklanki śmietany
sól, pieprz

Rybę pokroić na porcje, każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojonego pora oraz pieczarki i dusić 5 minut. Gdy warzywa zmiękną podlać winem i gotować ok. 10 min. Wlać śmietanę i dusić jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gorących warzyw włożyć usmażone kawałki ryby, aby się zagrzały. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation