Kuchnia

Szarlotkowa rozpusta

Kakaowy Jabłecznik z Budyniem

Składniki na ciasto:
200g masła
400g mąki pszennej
6-8 łyżek kakao
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem.


Składniki na cynamomowe nadzienie z jabłek:
ok 10 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
60g cukru
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój w plasterki i wymieszaj wraz z cynamonem oraz cukrem.
Na kakaowym spodzie rozsyp równomiernie cynamonowe nadzienie z jabłek.

Składniki na budyń:

750ml mleka
4 łyżki cukru
2 budynie waniliowe

Zagotuj 600ml mleka wraz z dodatkiem cukru. W pozostałych 150ml rozrób proszki budyniowe, a kiedy mleko w garnku będzie gorące dodaj do niego pozostałą część i dokładnie wymieszaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń wyłóż równomiernie na jabłka.

Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wiórki ciasta rozsyp równomiernie na budyniu i piecz w 180C przez ok 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation