Kuchnia
przyprawy
Spirulina - warto włączyć do diety.
Spirulina to nazwa handlowa sinic (cyjanobakterii) należących do rzędu Oscillatoriales. Dostępna jest w dwóch postaciach: tabletek, oraz ciemnozielonego lub zielononiebieskiego proszku. Dzienna zalecana dawka to 1-2 łyżeczki (3 łyżeczki dla wegetarian). Nie da się ukryć, że ma dość specyficzny smak i zapach, ale umiejętne połączenie jej w potrawach będzie zdrowym i wartościowym dodatkiem. Może być dodawana do koktajli, sosów, czy dipów (domowej roboty) podawanych na zimno. Przepisy na potrawy ze spiruliną zamieszczę po wypróbowaniu.
Włączając do diety spirulinę organizm otrzyma składniki odżywcze:
* białko - szacuje się, że to ponad 60%,
* osiem aminokwasów egzogennych - bardzo łatwo przyswajalnych,
* beta-karoten, witaminy: A,C,D, K, E, i z grupy B,
* łatwo przyswajalne żelazo, magnez, jod, selen, potas,
* nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3, omega-6, a w szczególności kwas gamma- lindenowy, zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).
** dzięki obecności chlorofilu i fitocyjanów wspomaga detoks organizmu, ogranicza wpływ wolnych rodników, oczyszcza ze szkodliwych metali ciężkich.
Korzyści dla organizmu:
* wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwwirusowo,
* działa antynowotworowo,
* pomocna w leczeniu cukrzycy,
* usprawnia metabolizm - pomocna w leczeniu otyłości,
* pobudza procesy krwiotwórcze,
* poprawia funkcjonowanie narządu wzroku.
Zalecana jest osobom osłabionym, z niedoborami żelaza, będącymi na diecie redukcyjnej. Jako produkt wysokobiałkowy polecana jest wegetarianom.
Spirulina nie jest zalecana dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym matkom, osobom z nadczynnością tarczycy.
MA==