Kuchnia

jedzonko <3

Zapiekanka z indykiem i warzywami | Kwestia Smaku


SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 437 KCAL
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 drobno starta marchewka
1 łodyga selera naciowego
400 g mielonego mięsa indyka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 szklanki wywaru, rosołu lub bulionu
200 g pokrojone w kosteczkę marchewki z groszkiem (np. mrożone)
1 mała puszka kukurydzy
2 łyżeczki mąki pszennej
PURÉE Z PIETRUSZKĄ
700 g ziemniaków
1 pietruszka
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki papryki w proszku

PRZYGOTOWANIE

Purée ziemniaczane z pietruszką: ziemniaki i pietruszkę obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając warzywa w garnku, dodać masło i rozgnieść praską na purée.
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty czosnek. Następnie dodać drobno startą marchewkę, pokrojonego w kosteczkę selera naciowego i smażyć przez 5 minut.
Przesunąć warzywa na bok a w wolne miejsce włożyć mięso, obsmażyć dokładnie z każdej strony, wymieszać z warzywami i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać zioła.
Zalać gorącym wywarem, doprawić w razie konieczności solą i pieprzem i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przemieszać i uzupełnić płyn w razie potrzeby.
Dodać mąkę uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach wody lub wywaru, dodać warzywa mrożone i kukurydzę, wymieszać i po zagotowaniu wyłożyć do żaroodpornej formy. Pokryć purée ziemniaczano - pietruszkowym i posypać papryką w proszku. Piec przez 30 minut w 200 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation