Kuchnia

kulinaria

Zapiekanka na krakersach z mięsem

Cebula 2 szt.
Cynamon 1/2 łyżecz.
Czosnek 3 ząbki
Krakersy 1,5 opak.
Mięso mielone 700 g
Olej 2 łyż.
Ser żółty 200 g
Sól szczypta
Słodka papryka 1/2 łyżecz.
ketchup 1 łyż.
pieprz z kolendrą 1/2 łyżecz.
pieprz szczypta
pomidor 3 szt.
zioła 1 łyżecz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju na dużej patelni. Dodaję mięso mielone i przyprawy, smażę aż do zbrązowienia. Następnie dodaję obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Duszę aż pomidory się rozpadną. Dno naczynia do zapiekania wykładam papierem do pieczenia, układam krakersy ściśle jeden obok drugiego. Wykładam część sosu mięsnego, wyrównuję, posypuję częścią startego sera i przykrywam warstwą krakersów. Znów wykładam sos mięsny, starty ser i krakersy. Postępuję w ten sposób, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę mają stanowić krakersy z sosem mięsnym, na to kładę plastry pomidorów, które posypuję startym serem. Oprószam delikatnie całość mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Wkładam naczynie do nagrzanego do 180*C pieca i piekę ok. 25-30 minut. Po wyjęciu pozostawiam zapiekankę na 5 minut i kroję na równe kawałki wzdłuż brzegów ciastek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation