Kuchnia

kuchnia

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Co kupić
Ciasto kruche
300 g mąki, przesianej (oraz niewielka ilość do podsypania ciasta podczas wałkowania)
150 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego na mniejsze części
2 szczypty soli
Farsz
400 ml śmietany 30%
1 duże jajko lub 2 małe, umyte
1 opakowanie kindziuka z pieprzem, pokrojonego w paseczki
150 g koziego sera
miks 3 papryk (czerwona, żółta, zielona), umytych, upieczonych, pozbawionych gniazd nasiennych i obranych ze skóry
1 pomidor, sparzony, bez skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojony w kosteczkę
sól
biały pieprz
5 szczypt ziół prowansalskich
niewielka ilość masła do wysmarowania formy
Sałatka
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
sól
biały pieprz
1 opakowanie rukoli, umytej
100 g pomidorów koktajlowych, umytych, pokrojonych na połówki
50 g pistacji
50-70 g grana padano
1 duże awokado, umyte i obrane
Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 40min
Przygotuj
Upiecz paprykę czerwoną, zieloną i żółtą w 180°C (20-25 minut), wcześniej polewając je oliwą z oliwek i doprawiając pieprzem i solą. Następnie owiń papryki folią aluminiową lub spożywczą i odstaw na chwilę.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra/dół).
Przygotuj formę do tarty, trzepaczkę, wałek, moździerz, obieraczkę do warzyw i folię spożywczą.
Ciasto kruche
Przesianą mąkę mieszamy ze solą, masłem oraz 2 łyżkami wody, wyrabiamy za pomocą miksera (ciasto możemy również wyrabiać ręcznie). Gdy ciasto zacznie odklejać się od brzegów miksera, wyjmujemy je na blat i za pomocą dłoni jeszcze przez chwilę wyrabiamy (by mieć pewność, że wszystkie składniki się dobrze połączyły). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Farsz
Upieczone i obrane papryki kroimy na mniejsze części, następnie przekładamy je do miski i mieszamy. Dodajemy pomidor pozbawiony skórki i gniazd nasiennych, pokrojony w drobną kostkę oraz pokrojony kindziuk. Całość mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i niewielką ilością soli oraz 2 szczyptami ziół prowansalskich. Całość mieszamy.
Do czystej miski wbijamy jajo, dodajemy śmietanę, niewielką ilość soli i pieprzu. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Dodajemy kozi serek. Całość mieszamy. Formę wysmarowujemy dokładnie masłem.
Blat posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, następnie wykładamy nim formę (ciasto powinno przylegać do formy). Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Na cieście rozprowadzamy farsz, następnie całość zalewamy śmietaną wymieszaną z kozim serem. Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzamy farsz na cieście. Całość posypujemy 3 szczyptami ziół prowansalskich. Quiche wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra/dół) na 30-40 minut na dolną kratkę.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę.
Sałatka
Do miseczki wlewamy 2 łyżki octu winnego, dodajemy biały pieprz, sól oraz 4 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Do miski przekładamy rukolę, pokrojone pomidory koktajlowe, pokrojone w cząstki awokado i rozkruszone w moździerzu pistacje. Polewamy przygotowanym winegretem. Całość mieszamy. Za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy ser grana padano na sałatkę.
Quiche podajemy z sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation