Kuchnia

Food

Szaszłyki pieczarkowe z farszem z czosnku


Składniki (na 4 porcje):
- 40 pieczarek średniej wielkości
- 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
- 400 g twarożku ziołowego
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- po 1 łyżce posiekanego rozmarynu i tymianku





Pieczarki umyć i oczyścić wilgotną ściereczką. Trzonki delikatnie wykręcić, posiekać i razem z czosnkiem niedźwiedzim dodać do twarożku, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem, napełnić nim kapelusze pieczarek.

Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół i owinąć połowę pieczarek. Na zwilżone wodą patyczki do szaszłyków nabijać po 5 pieczarek, układając po dwa kapeluszami do siebie.

Olej wymieszać z posiekanymi ziołami i posmarować nim grzyby.

Szaszłyki smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, przez około 10 minut odwracając co jakiś czas, żeby z każdej strony pieczarki się zarumieniły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation