Kuchnia

cooking

Babka jogurtowa

Przepis*

120 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
skórka starta z 1/2 cytryny
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny

***



Formę do babki (ok 2 l pojemności smarujemy masłem i opruszamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160C

Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na puszystą masę. Po jednym dodajemy jajka, ubijając dalej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i dodajemy tą mieszankę w 3 częściach do miksowanej masy. Miksujemy cały czas, tyle że podczas dodawania mąki na niskich obrotach oczywiście. Na końcu dodajemy jogurt i sok z cytryny, miksujemy do połączenia składników.

Pieczemy ok 50 min w 160C. Po upieczeniu studzimy ok 15 min przed wyjęciem z formy. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation