Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów - radoscjedzenia.com

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków (najlepiej jak najmniejszych)
ok. 75 g plasterków chudego, wędzonego boczku
ok. 75 g plasterków szynki
1 duża cebula lub 2 średnie
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku
Składniki na sos:

1 ząbek czosnku
1 mały gęsty jogurt (ok. 180 g), użyłam Danone Activia Naturalna
1/2 łyżeczki musztardy
1 mała łyżka majonezu
szczypta cukru
sól, pieprz
Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Najlepiej wybrać jak najmniejsze. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeżeli ziemniaki są większe, to pokroić je w cząstki lub grube plastry.

Szparagi obrać i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, Wrzucić na wrzącą wodę i ugotować do miękkości, ale żeby szparagi nie były za bardzo rozgotowane.

Boczek i szynkę pokroić w cienkie paski, cebulę w cienkie piórka. Na gorącą patelnię wrzucić boczek i wytopić trochę tłuszczu. Następnie dodać cebulę i szynkę. Smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz i tymianek.

Zawartość patelni wymieszać z ziemniakami i szparagami. Posypać koperkiem.

Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, soli i cukru.

Sałatkę polać przygotowanym sosem lub podać w osobnym naczyniu, żeby każdy mógł to zrobić sam na talerzu.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation