Kuchnia

Uwielbiam gotować :)

Quesadillas z kurczakiem i serem | Kwestia Smaku


4 placki tortilli (gotowe / domowe PSZENNE lub RAZOWE)
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
opcjonalnie 60 g kiełbaski chorizo, pokrojonej na cienie plasterki
6 kawałków suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju ze słoika
1/4 główki sałaty lodowej
ok. 1/2 szklanki tartego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszać.
Na patelnię włożyć plasterki chorizo i obsmażyć, aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Zdjąć z patelni.
Na patelnię z wytopionym tłuszczem włożyć kurczaka i obsmażyć go z każdej strony na małym ogniu, następnie rozgnieść go nieco widelcem na patelni i jeszcze chwilę podsmażyć, aż nie będzie surowy w środku.
Na placki tortilli wykładać nadzienie (chorizo, kurczaka, suszone pomidory, sałatę, szczypiorek i ser) i składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim.
Podgrzewać: w piekarniku / zgrzewarce / na patelni. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy quesadillę. Pieczemy przez około 3 - 4 minut do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.
PROPOZYCJA PODANIA
śmietana lub jogurt grecki
GUACAMOLE
limonka do skropienia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation