Kuchnia

nalewki

Królewiec, czyli klasyczny miodownik

SKŁADNIKI:

CIASTO:
4 szkl. mąki
20 dag cukru - około 3/4 szkl.
3 duże łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
kostka miękkiej margaryny

KREM:
0,5l mleka
olejek waniliowy lub wanilia
3/4 szkl. kaszy mannej
10-15 dag cukru pudru
kostka miękkiego masła



1. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną, dodać jajka i cukier, wyrobić ciasto.

2. Do wyrobionego ciasta dodawać po łyżce miodu i zagniatać go do środka, ciasto powoli w miarę wyrabiania wchłonie także miód. W razie zbyt lepkiej konsystencji oprószać ręce mąką podczas wyrabiania.

3. Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozprowadzić ( z doświaczenia wiem, że najlepiej dłońmi) na blaszce i upiec każde z osobna w temp. 160 stopni przez 15-20 minut. Blacha do pieczenia powinna być standardowa duża i prostokątna.

4. Aby przygotować krem trzeba zagotować mleko z wanilią. Na gotujące się mleko wsypać kaszę manną i od razu mieszać żeby nie było grudek. Gotować do zgęstnienia około 10-15 minut.

5. Wystudzić. Zimny grysik miksować po łyżce z utartym wcześniej masłem z cukrem pudrem.

6. Ciasto przełożyć dwukrotnie masą, dobrze docisnąć warstwy.

Przez pierwsze 12h powinno stać w chłodniejszy miejscu, ale nie w lodówce.
Potem należy je już schować do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation