Kuchnia

Przepisy na ciasta i słodkości

CIELACZEK


Składniki:

Ciasto:

*2 jajka

*1 szklanka mleka

*1 szklanka cukru (dałam mniej)

*2 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody

*2 łyżki kakao

*3/4 szklanki oleju

Masa serowa:

*50 dag zmielonego twarogu

*3 jajka

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*3/4 szklanki cukru

Wykonanie:

Składniki ciasta zmiksować, dodając je w podanej kolejności, następnie wylać na blachę (użyłam formy o wymiarach 24x34cm). Ser zmiksować z resztą składników - powinien być dość rzadki, tak, aby lał się z łyżki, więc jeżeli wychodzi gęsty, można rozrzedzić go odrobiną mleka. Łyżką nakładać kleksy z twarogu na czekoladowy spód.

Ciasto piec przez 50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu, można polać je czekoladą lub polukrować. Ja zrobiłam polewę czekoladową: ok. 50g masła + 1 tabliczka czekolady, rozpuściłam, polałam ostudzone ciasto.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation