Kuchnia

Przepisy na ciasta i słodkości

Gdy w brzuchu burczy... : Szybki placek na maślance z czerwoną porzeczką i kruszonką

Składniki suche:

350 g maki pszennej tortowej
Szczypta soli
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z wanilią


Składniki mokre:

250 ml maślanki
2 jajka
125 ml oleju


Kruszonka:

200 g mąki pszennej tortowej
200 g cukru
100 g zimnego masła
1 opakowanie cukru z wanilią


Dodatkowo:

ok. 400 g obranych owoców czerwonej porzeczki (lub innych owoców najlepiej kwaskowatych)
cukier puder do dekoracji

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Powinien powstać mokry piasek. Kruszonkę schować do lodówki.

W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce wymieszać składniki mokre (maślankę, olej i jajka). Najlepiej zrobić to widelcem, ewentualnie rózgą.

Połączyć składniki suche z mokrymi. Do mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć czerwoną porzeczkę, a na koniec wszystko posypać kruszonką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 – 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation