Kuchnia

cos na zab

Pleśniak

Składniki:

400 g mąki
250 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 pełne łyżki cukru
5 żółtek
1 kg jabłek (można użyć musu jabłkowego)
5 białek
1 szklanka cukru
ew. cukier puder do oprószenia ciasta


Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, cukier, żółtka - posiekać szerokim nożem na drobne części i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na godzinę.

W tym czasie jabłka zetrzeć na tarce. Białka ubić, dodać stopniowo, cały czas ubijając, szklankę cukru.

Włączyć piekarnik na 180 - 200 °C (u mnie to 200°C). 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć do przygotowanej formy (wykładam papierem do pieczenia), na nie położyć jabłka, dalej pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 1 godziny, gdyby ciasto nadmiernie przypiekało się, przykryć papierem do pieczenia.

Uwaga:

*białka ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.

**jeśli jabłka są bardzo soczyste, można, przed ich położeniem, ciasto posypać tartą bułką i dopiero wtedy położyć jabłka.

***foremka 24x40 cm.

Znajdź mnie na fb.

Inne jabłeczniki:

tarta rustykalna z jabłkami_ciasto z owocami_ciasto kruche_tarta misiankowa szarlotka_ciasto z owocami_jabłecznik  jabłecznik dla gości_ciasto z owocami_szarlotka jabłecznik kostka_ciasto z owocami_kruche ciasto
niedziela, 07 kwietnia 2013, gosik2.0
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Tagi: ciasto kruche jesienne przepisy bezy ciasto z owocami

Dodaj komentarz »
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, abfs70.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/07 09:31:13
Wprost uwielbiam w wydaniu ze śliwkami. :)
-
gosik2.0
2013/04/07 10:24:47
A ja uwielbiam z rabarbarem :).
-
magdadajnowska
2013/04/08 20:23:24
Pleśniak ... hmm smak dzieciństwa. Uwielbiam.
-
Gość: beata, ip-37-209-152-180.free.aero2.net.pl
2013/07/08 19:24:51
z dodatkiem otartej skórki cytryny wprost wyśmienity :)
ps.ja ten przepis podpiekam (spód)a do jabłek dodaje łyzeczke lub dwie budyniu waniliowego :)palce lizać.
-
gosik2.0
2013/07/08 23:00:26
Ja większość tego typu ciast też podpiekam, ale mamie wychodzi idealne, bez tego zabiegu :).
-
Gość: Ania, 166-156-196-109.itvmedia.pl
2014/11/16 11:47:50
Staromodne, ale przepyszne, ja też nie podpiekam, często daję dżem lub powidła jakie tam mam. Jeśli daję jabłka to dosypuje do nich wiórki kokosowe - chłoną wilgoć i nadają ciekawy smaczek :)
Dodaj komentarz »
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation