Kuchnia

cos na zab

Zapiekane ziemniaczki z czosnkiem :3
Składniki:
-8 średnich ziemniaków,
-około 10 ząbków czosnku,
-suszony rozmaryn i tymianek,
-sól (może być czosnkowa).

Ziemniaki umyć, obrać z łupinek i naciąć w poprzek tak, by ich do końca nie poprzekrajać.

Obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Między półplasertki ziemniaków delikatnie włożyć plasterki czosnku i masło, wszystkie ziemniaki włożyć do przykrywanej brytfanny, posmarować z wierzchu masłem i oprószyć przyprawą i solą. Resztę nieobranych ząbków czosnku włożyć między ziemniaki w brytfannie. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20-25 minut.
Ziemniaki będą gotowe, kiedy będą równomiernie zarumienione i oczywiście miękkie.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation