Ogród

Pod gołym niebem....

Budyń domowy ilovebake.pl
BUDYŃ DOMOWY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 3 pucharki

4 żółtka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
2 1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła lub margaryny (opcjonalnie)
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wanilie oraz przesiane mąki, ponownie mieszamy. Do masy dodajemy niewielką ilość mleka i mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Wlewamy pozostałą ilość mleka cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki koniecznie przecedź przez sitko). Przelewamy do rondelka i cały czas mieszając na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli chcesz zjeść go później koniecznie wierzch budyniu przykryj folią spożywczą. W ten sposób nie powstanie kożuch.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation