Kuchnia

MIĘSA

Chili con carne

Składniki na 4 porcje:

40 dag mięsa wołowego (rozbratel bądź ligawa)
2 cebule średniej wielkości
2 ząbki czosnku
25 dag czerwonej fasoli konserwowej
30 dag pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego 30-proc.
2 czerwone papryczki chili
500 ml bulionu wołowego
1 łyżeczka przyprawy chili
1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady
1 łyżka posiekanej kolendry
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i pokroić w kwadraty. Fasolę odsączyć z zalewy.
Cebulę oraz czosnek obrać, pomidory (sparzyć i zdjąć skórkę), następnie wszystkie warzywa drobno posiekać.
Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklić cebulę, czosnek oraz paprykę, dodać mięso i smażyć 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać drobno posiekane chili, pomidory, koncentrat, bulion, czekoladę, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą do smaku.
Serwować z ryżem lub bagietką polaną sosem vinaigrette.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation