Kuchnia

MIĘSA

Kotlety wieprzowe w sosie musztardowym na białym winie
Szynka w sosie musztardowym

Kiedy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, wówczas stawiam na potrawy, które robią się praktycznie same. Takim daniem są z pewnością kotlety duszone w sosie. Mój sos przygotowałam na bazie białego wytrawnego wina, który nadał mu przyjemnego aromatu. Jako dodatek do kotletów polecam puree ziemniaczane lub gotowaną kaszę.

Kotlety w sosie musztardowym

KOTLETY WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
8 plastrów szynki o grubości 10-15 mm
sól i pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
2 małe szalotki
pół lampki białego wytrawnego wina
rosół lub bulion mięsny
2 łyżeczki musztardy z całymi zarnami gorczycy (lub więcej do smaku)
3-4 łyżki kremówki
pół łyżeczki suszonego tymianku
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy je mąką z obu stron (nadmiar mąki strzepujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron (po dosłownie minucie z każdej strony) i przekładamy do garnka. Na patelnię wrzucamy drobno posiekane szalotki, smażymy 3-4 minuty, następnie wlewamy wino, doprowadzamy do zagotowania i zawartość patelni przelewamy do mięsa. Do garnka dolewamy rosół lub bulion (wykorzystałam rosół), tak, by zakrył mięso. Garnek przykrywamy uchylnie pokrywką, gotujemy przez 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Do sosu dodajemy suszony tymianek. Kremówkę mieszamy z musztardą, dodajemy do mięsa. Gotujemy przez około 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Czas przygotowania: 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation