Kuchnia

Przekąski, przegryzki, przystawki

Jajka po benedyktyńsku
dla 4 osób

Składniki:

4 jajka
4 plastry szynki lub bekonu
4 kromki chleba tostowego
ocet winny
sól, pieprz

Sos holenderski:

90 g klarowanego masła
300 ml wina białego
5 żółtek
sól
pieprz czarny lub biały

Przygotowanie:

Sos holenderski: Do rondelka wlewamy wino białe i gotujemy je do uzyskania konsystencji syropu (redukujemy). Rondelek ze zredukowanym winem umieszczamy w drugim naczyniu na parze, dodajemy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy sklarowane masło i energicznie mieszamy do idealnego połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zagotowujemy wodę z 4 łyżkami octu winnego i solą. Jajka wbijamy po kolei bezpośrednio na delikatnie wrzącą wodę, parzymy około 3 do 5 minut, delikatnie mieszając łyżką. Ten czas gwarantuje, że żółtko pozostanie płynne w stałej otoczce białka. Pieczywo tostowe grillujemy na patelni, szynkę lub bekon podsmażamy.

Na talerzu układamy tosty, następnie plastry szynki lub bekonu, jajko w koszulce i polewamy sosem. Całość posypujemy pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation