Kuchnia

Przekąski, przegryzki, przystawki

Pieczony Camembert z ziołami i chili

SKŁAD:

1 krążek sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony)
szczypta grubo mielonej papryczka chili lub świeżej
grubo zmielony świeży pieprz
1-2 ząbki czosnku (zmiażdżone) lub szczypta czosnku suszonych płatków
świeży tymianek(ewent. suszony)
łyżka oliwy (może być smakowa)
Piekarnik nagrzać do tmp.200*C.
Wyjąc ser z pudełka i zamoczyć spód opakowania w wodzie na 5 min.To zapobiegnie ewentualnemu przpaleniu sie drewna.
W międzyczasie ser odpakować z papieru.Wyciąć ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając mały zagięty rancik aby ser się nie wylewał.
Wetknąć w miękki środek sera kawałki czosnku,chili i świeżych ziół.Posypać też lekko powierzchnię wybranymi dodatkami.
Ser ułożyć ponownie na papierze a ten umieścić z serem w drewnianym opakowaniu.Papier pozostawić odwinięty.
Wstawić tak przygotowany Camembert do piekarnika na środkową blaszkę.
Zapiekac 15-20 min.
Podawac na talerzyku w foremce tak jak byl pieczony polany oliwą
Do tego chrupkie tosty np.francuskie czy zwykła bagietka którą maczamy w ciekłym serze.
Kropką nad i będzie kieliszek dobrego białego wina
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation