Kuchnia

kuchnia

Galeria Smaku: Szpinakowe naleśniki bolognese

Składniki na ok. 8 dużych naleśników:
Naleśniki:

2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki gazowanej wody
2 jajka
1 łyżka oliwy,
sól, pieprz
1 szklanka posiekanych liści szpinaku

Wszystkie składniki oprócz szpinaku zmiksować. Dodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu

Farsz:

500 g mielonego mięsa wieprzowego
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
50 g zółtego sera
3 świeże pomidory
przecier pomidorowy lub passata (200ml)

Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory (pozbyć się wcześniej skorki), passate lub przecier. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki przełożyć farszem mięsnym. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation