Kuchnia

kulinaria

Warkocz francuski z serem i malinami

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

350 g twarogu, może być sernikowy

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

1/2 słoiczka dżemu malinowego

łyżka mleka

2 łyżki cukru (najlepiej grubej rafinady)

Twaróg rozcieramy z cukrem,jajkiem i wanilią. Możemy go wcześniej zmielić, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam śmietankowego, więc już go nie mieliłam.

Płat ciasta rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Dzielimy sobie wizualnie prostokąt ciasta na 3 części leżące pionowo obok siebie. Ostrym nożem robimy nacięcia w zewnętrznych częściach w odstępie ok 1,5 cm. Na środkowej części rozsmarowujemy masę serową, a na niej dżem.
Pamiętajmy, żeby zostawić trochę miejsca na zakończenia warkocza. No i możemy przystąpić do zaplatania. Naprzemiennie przekładamy pasma na drugą stronę, starając się w miarę szczelnie zakryć nadzienie.
Gotowy warkocz smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temp. 210 stopni około 25 minut, aż warkocz ładnie się zezłoci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation