Kuchnia

kulinaria

„Królewska sałatka – warstwowa z ananasem”

Składniki:

1 słoik selera konserwowego (ok. 20 dag)
1 puszka kukurydzy Bonduelle
1 puszka ananasa
1 średnia surowa marchewka (ok. 15 dag)
1 mały por
1 puszka czerwonej fasolki
5 jajek
7 łyżek majonezu

Sposób wykonania:

Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolkę osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach, a żółtka na tarce o małych oczkach.

W dużej przezroczystej salaterce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: seler konserwowy, kukurydza, ananas, 3 łyżki majonezu, marchewka, por, czerwona fasolka, białko, 4 łyżki majonezu i na górę żółtka. Wierzch sałatki można udekorować zielonymi liśćmi pietruszki i pora.

Gotową sałatkę włożyć na 24 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation