Kuchnia

słodko

CIASTECZKA KRUCHE Z CZEKOLADA

Co nam będzie potrzebne:

- 120g miękkiego masła
– 1/3 szkl. cukru
– 1 i 1/2 szkl. mąki
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– tabliczka czekolady
– garść rodzynek (można dodać więcej)

Przygotowanie:

do miski przekładamy miękkie masło i dosypujemy cukier, mieszamy łyżką, żeby składniki się dobrze połączyły
do osobnej miski przesypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki, mieszamy
wsypujemy mąkę do masła, dodajemy jajko i ręką zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne, tak żeby dało się z niego ulepić kulkę, jeśli ciasto jest zbyt „rzadkie” i miękkie trzeba dosypać trochę więcej mąki
z ciasta lepimy małe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na blasze kulki spłaszczamy dłonią lub łyżką; ciasteczka trzeba układać w pewnych odstępach, bo w piekarniku lekko urosną
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i pieczemy 12 – 14 minut, aż będą brązowo złote
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation