Kuchnia

kuchnia

Szarlotka z budyniem

Składniki:


500g mąki tortowej
200g masła
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4-5 jabłek

masa budyniowa

2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
4 łyżki cukru

Składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku.
Podzielić na dwie części.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wykleić dno blaszki.
Jabłka obrać, pokroić w grubsze plastry.
Ułożyć je na warstwie ciasta.
Zrobić masę budyniową.
Część mleka zagotować, dodać cukier.
W reszcie mleka rozmieszać budynie.
Mieszankę wlać do gotującego się mleka.
Gotować chwilę na małym ogniu.
Gorący budyń wylać na warstwę jabłek.
Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ciasto piec w 180C ok. 45 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation