Kuchnia

kuchnia

Bomba witamin. Sałatka z tuńczykiem i awokado

Składniki (na 2 porcje):
150 g mixu sałat z roszponką
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 kromki razowego chleba czosnkowego (lub innego ulubionego)
10 pomidorów koktajlowych
1/2 awokado
1/2 strąka czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorkiem
Dressing:
2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Kromki chleba pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na blaszce i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sałatę rozłożyć na talerzu. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w kostkę, grzanki, odsączonego tuńczyka oraz pokrojone w kostkę awokado. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę posypać cebulką dymką i polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation