Kuchnia

Kuchnia Lidla

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Co kupić

1 kg gulaszu wołowego lub wieprzowego
10 g kminku, roztartego w moździerzu
3 średnie cebule, pokrojone w kostkę 1 x 1 cm
300 g ziemniaków
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
50 g mąki pszennej typu 650
20 g masła
3 czerwone papryki
5 g ostrej papryczki w proszku
20 g świeżego imbiru
3 liście laurowe
1 cytryna, sparzona i zahartowana
5 g słodkiej papryczki w proszku
olej słonecznikowy
sól
biały pieprz

Jak zrobić

3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy około 25 min. ( aż zacznie pękać na niej skórka).

Następnie paprykę wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.

Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy sól, roztarty w moździerzu kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy. Kawałki mięsa muszą być dość dobrze przesmażone. Przekładamy je do garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy.

Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy. Całość mieszamy. Do cebuli i czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.

Na patelnię ponownie dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy. Dodajemy 3 liście laurowe i pokrojony w plasterki imbir. Przerzucamy mięso z garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki. Całość przekładamy do garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Paprykę odwijamy z folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.

Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Na patelni robimy zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy. Zasmażkę dodajemy małymi partiami do gulaszu i mieszamy. Wykładamy na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation