Kuchnia
ciasta i dania
Świąteczny orzechowiec
Kruche, bardzo smaczne ciasto z dużą ilością orzechów. Coś w stylu ciasta pie, tylko z nadzieniem orzechowym. Delikatnie waniliowe, karmelowe i aromatyczne. Dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko karmel w śmietance trochę będzie się rozpuszczał. Proszę też uważać, aby do orzechów nie dostała się skorupka, bo wtedy będzie się nieprzyjemnie jadło. Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Pieczenie jest proste” nr 4/2012).
Składniki:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
60g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:
300g poszatkowanych orzechów włoskich (proszę uważać, żeby nie było żadnej skorupki)
100g cukru
200ml + 1 łyżka śmietanki 30%
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać posiekane mało lub margarynę, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. Cukier wsypać do rondelka i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Wlać 200ml śmietanki i mieszać, podgrzewając na mały ogniu, aż karmel się rozpuści (zajmie to trochę czasu). Wyspać orzechy, wymieszać i zdjąć z ognia.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i kawałek odłożyć do wycięcia gwiazdek. Resztę ciasta podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną porcją ciasta wyłożyć dno i zrobić 2cm brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość tortownicy.
4. Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i na wierzch wyłożyć orzechy, wyrównać. Drugą, rozwałkowaną porcją ciasta nakryć orzechy i jego brzegi docisnąć do ciasta w tortownicy. Wierzch ponakłuwać widelcem i posmarować delikatnie śmietanką.
5. Z odłożonego wcześniej ciasta powycinać gwiazdki lub inne wzorki i poukładać na wierzchu. Ciasto ozdobić połówkami orzechów, lekko wciskając je w ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na drugim poziomie piekarnika.
6. Podawać przestygnięte. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
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