Kuchnia

Kulinarnie

WARZYWNA LAZANIA Z CUKINII-DUŻA PORCJA TYLKO 300 KALORII - Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne
3 średniej wielkości cukinie
1 łyżka mąki migdałowej do posypania wierzchu zamiast sera

Składniki na sos

gęsty sos pomidorowy 750 ml
garść świeżej ciemnej bazylii,
garść zielonej świeżej bazylii
garść świeżego majeranku
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

1/2 szklanki czerwonego wina
0,5 kg mielonego mięsa (u mnie chuda wołowina)

laznia z cukinii

Wykonanie

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i dodać posiekaną cebulę, za chwilę czosnek i delikatnie podsmażyć. Proszę uważać, aby nie przypalić czosnku, ponieważ danie będzie gorzkie. Dodać sos pomidorowy, wino i mięso. Dokładnie wymieszać, poczekać, aż całość się zagotuje i zmniejszyć ogień. Dusić około 15 minut. Pod koniec dodać posiekane świeże zioła i doprawić solą i pieprzem.

Cukinię przekroić wzdłuż na cienkie plastry. Ja pokroiłam swoją na około 5 milimetrów. Naszykować naczynie żaroodporne i ułożyć na nim pierwszą warstwę cukinii, przykryć warstwą sosu i tak kolejno, aż do zużyjemy cukinię i cały sos. Na koniec ostatnią warstwę sosu posypać mąką migdałową, dla „efektu sera”, ale można ją pominąć.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia wlewamy jeszcze 1/2 szklanki zwykłej wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż cukinia będzie miękka, około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation