Kuchnia

Przepisy

Cake Pops - reniferki

Składniki:

okruszki ciast, ciasteczek, pierników itp.
mascarpone
2 tabliczki czekolad gorzkiej (na około 25-30szt)
łyżka oleju roślinnego
czekoladowe, kolorowe groszki
precle
biała czekolada lub lukier
maleńkie czekoladowe groszki na oczka (miałam taką posypkę)
patyczki do lizaków lub patyczki do szaszłyków, choć zdecydowanie gorzej się z nimi pracuje


Wykonanie:

Okruszki wymieszać z mascarpone, tak aby otrzymać plastyczną masę (można dodać jakiś aromat, dosłodzić.. Wszystko zależy od rodzaju okruszków). Uformować kulki. Schłodzić porządnie w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Najlepiej w wąskim naczyniu aby było jak najgłębiej czekolady. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Każdego precla przełamać na pół.

Czubek patyczka zamoczyć w czekoladzie. Wbić w środek kuleczki, mniej więcej do połowy. Trzymając za patyczek zanurzyć całą kulkę w czekoladzie. Otrząsnąć z nadmiaru czekolady, wbić w styropian. Analogicznie postąpić z resztą kulek.

Kiedy czekolada będzie już lekko zastygnięta, przykleić noski i wbić precle (najlepiej z obu stron na raz, tak jest wygodniej). Odstawić do całkowitego zaschnięcia do lodówki.

Na koniec dorobić oczka wyciskając lukier lub czekoladę przez tutkę. W każde oczko włożyć malutki groszek. Zrobić usta. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation