Kuchnia

Ciasta

SZARLOTKA SYPANA
SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 szklanka mąki tortowej
200 g kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

1200 g jabłek (najlepiej kwaśnych)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło wkładamy do zamrażarki na 1 godz.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę, cukry i dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy. Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Suche składniki dzielimy na trzy części. Jedną część sypiemy na spód tortownicy, następnie 1/3 wiórków z masła oraz 1/2 jabłek. Ponownie suche składniki, masło i jabłka. Na koniec obsypujemy ostatnią częścią suchych składników oraz wiórkami masła. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do zarumienienia wierzchu. Oprószamy cukrem po upieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation