Kuchnia

Ciasta

Cukiniowe brownie
Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm:
Pół średniej cukinii - ok. 250g
Płatki owsiane zmielone na mąkę - szklanka
Proszek do pieczenia - łyżeczka
Kakao gorzkie - 2 łyżki
Banan - 2 dojrzałe sztuki
Daktyle suszone - ok. 100g (ja dałam 80g i ciasto jest mało słodkie, jeśli wolisz słodsze wypieki daj 120g)
Masło orzechowe (najlepiej domowej roboty; u mnie z tego przepisu) - 4 łyżki
Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - tabliczka 100g
Jajka - 3 sztuki


Sposób przygotowania:
Cukinię obierz ze skórki, zetrzyj na małych oczkach i oprósz szczyptą soli - odstaw na kilkanaście minut.
Wymieszaj składniki suche: płatki zmielone na mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Zmiksuj banany z daktylami i masłem orzechowym - wymieszaj ze składnikami suchymi.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - dodaj do ciasta i wymieszaj.
Cukinię odciśnij z powstałego soku i dodaj do ciasta.
Ubij jajka na jasną, puszystą pianę. Wmieszaj je delikatnie w ciasto.
Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation