Kuchnia

Kulinarnie

Biała kiełbasa pieczona w boczku ze śliwkami i sosem chrzanowym | KAKU fashion cook – o modzie i kuchni w jednym miejscu!
SKŁADNIKI:

4 białe kiełbasy surowe (mogą być też parzone, ale w takim wypadku należy zmniejszyć czas pieczenia)
15 plasterków boczku parzonego
kilka śliwek suszonych
5 łyżek chrzanu
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 jabłka
1 mała cebula
estragon
sól, cukier, pieprz mielony
pieprz czerwony (do dekoracji)

Kiełbasa: W zależności od wielkości kiełbasy, pokroić ją na dwie lub trzy części. Każdy kawałek owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką.
Śliwki: Plasterki boczku pokroić na cieńsze paski. Każdą śliwkę owinąć kawałkiem boczku i spiąć wykałaczką.
Kiełbasę oraz śliwki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać estragonem. Piec w temp. 150°C przez 10-15 minut, wyjąć śliwki, obrócić kiełbaski i piec kolejne 10-15 minut, do zarumienienia.

Sos chrzanowy: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce do miski. Dodać posiekaną cebulę, chrzan, majonez, jogurt i zmiksować (najlepiej blenderem). W zależności od ostrości chrzanu można dodać mniej lub więcej łyżek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotowy sos podawać w osobnej miseczce, posypany estragonem i czerwonym pieprzem.
Gotową białą kiełbasę i śliwki podawać na talerzu razem z sosem chrzanowym i pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation