Kuchnia

Kulinarnie

Paczuszki ze szpinakiem i fetą - Przepis

SKŁADNIKI

4 PORCJE
250 g szpinaku
100 g sera feta
125 g sera ricotta
przyprawy np: szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, oregano, natka pietruszki (2 łyżki), świeży tymianek
1 łyżka oliwy extra vergine
opcjonalnie - 5 - 6 plasterków (100 g) szynki parmeńskiej lub szynki gotowanej
CIASTO:
ciasto francuskie lub ciasto filo + roztopione masło
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Nadzienie: Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, włożyć do garnka i mieszając podgrzewać przez około minutę, tylko do czasu aż zacznie więdnąć. Wyłożyć na sitko, odcisnąć z wody. Posiekać, włożyć do miski, dodać pokruszony ser feta, ser ricotta, przyprawy, pieprz oraz w razie potrzeby sól, oliwę i drobno posiekaną szynkę jeśli jej używamy. Delikatnie wymieszać i odstawić.
Ciasto francuskie: mrożone ciasto francuskie rozmrozić w temp. pokojowej i cieniej rozwałkować. Świeże ciasto francuskie jest już zwykle cienko rozwałkowane. Wycinać kwadraty, nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepić boki, zawinąć łączenie pod spód i docisnąć. Piec od razu lub wstawić do lodówki na 2 godziny, maksymalnie na 1 dzień, pod przykryciem ze ściereczki.
Ciasto filo: rozmrozić w temperaturze pokojowej, pokroić na kwadraty, układać 4 - 5 kwadratów jeden na druki smarując każdy pędzelkiem roztopionym masłem. Na środku położyć łyżeczkę nadzienia, złożyć boki, zlepić i zawinąć brzegi pod spód i docisnąć smarując w razie potrzeby tłuszczem.
Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki i piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut (z ciasta francuskiego) i ok 15 minut (z ciasta filo).
PROPOZYCJA PODANIA

KONFITURA GRUSZKOWA
sos czosnkowy / gęsta śmietana / jogurt grecki
oliwa extra vergine
WSKAZÓWKI

Rożki z ciasta francuskiego można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation